2014-09-16

Peti festival nesvrstanog stripa

Peti festival nesvrstanog stripa Novo Doba će biti održan od 29. septembra do 5. oktobra 2014. godine na više lokacija u Beogradu i Pančevu. Kao i prethodne četiri godine, festival donosi bogat program izložbi, video projekcija, radionica i muzičkih dešavanja čime se ljubiteljima stripa pruža pogled u aktivnosti i tendencije na međunarodnoj sceni nezavisnog, alternativnog i avangardnog stripa te srodnih mu i bliskih umetničkih grana.
Ove godine festival će naročiti akcenat staviti na produkciju u toku trajanja samog festivala u vidu intenzivnih i otvorenih radionica u kojima će učestvovati svi gosti festivala, autori i zainteresovana publika. Takođe, u radionicama će učestvovati i mladi štićenici iz udruženja za podršku osobama ometenim u razvoju „Naša kuća“. Radionice su osmišljene da prezentuju čitav niz aktivnosti vezanih za rad na stripu i izdavanju stripa pa će učesnici, uz zajedničko crtanje i osmišljavanje strip izdanja i ilustracija, razmenjivati iskustva iz oblasti sito štampe (serigrafije), digitalne i analogne pripreme za štampu, poveza i sličnih procedura koje omogućuju autorima da u „DIY“ uslovima štampaju vlastite stripove, fanzine i sveske grafičkih radova. Radionice su zamišljene i kao bitno mesto susreta i druženja svih učesnika.

Uz uobičajene izložbe i dešavanja koja predstavljaju aktuelnu scenu stripa, festival Novo Doba će ove godine, izložbom zagrebačke skupine ZZOT, koja je obeležila alternativni i avangardni strip osamdesetih godina prošlog veka, ukazati i na postojanje izvesnog kontinuiteta tendencija i senzibiliteta u toj oblasti stripa, a posetioci će doživeti jedan veoma živahan, duhovit i multidisciplinaran rad sada već prepoznatih i uspešnih aktera iz navedene skupine ZZOT.

Ostatak programa čini predstavljanje autora i dela nezavisnog stripa na izložbama i radionicama, dok će se preostali multimedijalni program sastojati od koncerata, tribina, video-projekcija, dešavanja koja će predstaviti sve one povezane sa scenom nezavisnog stripa. Planiramo brojne učesnike iz zemlje i inostranstva – Marko Turunen iz Finske, Dunja Janković, Igor Hofbauer i Miron Milić iz Hrvatske, Goran Dačev iz Makedonije, Mathieu Desjardins i Renard IV iz Francuske, Anna Ehrlemark, Mattias Elftrop i Heidi Somero iz Švedske, grupa Grejpfrut, Ekološko društvo Porevit i klub Menza pri Koritu iz Slovenije, grupe Studiostrip, Mubareć i Karkatag iz Beograda, Miroslav Lazendić iz Subotice, Aleksandar Zograf i drugi. Samom festivalu prethodiće štampanje programa, plakata, flajera, kataloga, a i festival će imati sopstvenu produkciju kao rezultat radionica – plakate i stripove u sito-štampi, snimke koncerata i slično.

Projektom se nastavlja širenje mreže kojom se promoviše alternativna strip scena, čime se podstiče razmena i povećava interesovanje za domaći strip. Festival predstavlja tradicionalni skup regionalnih strip autora, ali ga posećuju i značajni autori iz drugih evropskih zemalja, čime je Srbija već petu godinu zaredom prisutna na mapi evropskih festivala avangardnog stripa.
Kao i svake godine, pored samih dešavanja, insistiramo na kvalitetnom katalogu. Više od klasičnog kataloga, ta knjiga je već tradicionalno bitna godišnja publikacija u kojoj može da se prati regionalna strip scena i tendencije na međunarodnoj strip sceni. Posebna pažnja je posvećena kvalitetu sadržaja, dizajna i štampe, a stripovi su ili na engleskom ili bez teksta kako bi bili čitani u široj geografskoj zoni. Svake godine, katalog festivala Novo Doba je predstavljen na raznim događajima u Evropi (Krek festival u Rimu u Italiji, Fof festival u Angulemu u Francuskoj, itd.), čime se strip autori iz Srbije predstavljaju u inostranstvu.