2014-09-16

Sorry, this entry is only available in Naš.

2013-05-10

NOVO DOBA FESTIVAL
4. festival nesvrstanog stripa
4th festival of non-aligned comics
Belgrade & Pančevo (SR)
LJUBAV NE PRESTAJE / LOVE NEVER ENDS
28. maja – 2. juna 2013.

Od 28. maja do 2. juna u Beogradu i Pančevu održava se četvrti po redu festival nesvrstanog stripa, štampane grafike, zvuka kao muzike, video materije, veštačkog cveća i večitog proleća.

Izložbe, koncerti, radionice i ostala dešavanja odvijaće se u Beogradu u CZKD-u, Kulturnom centru Rex, Inex Filmu, Drugstore-u, Kulturnom centru Grad, te u Pančevu u Galeriji Elektrika, Istorijskom arhivu Grada Pančeva, Domu omladine Pančeva… Na ulici, u parku, mračnom sokaku… Ljubav ne prestaje… I ko zna kad – zna gde i zašto da ne, svi programi su besplatni i slobodni, kao ljubav.

I ove godine Novo Doba donosi izuzetno kompleksan program koji nije moguće predstaviti jeftinom ili skupom reklamom, bilbordom ispred ambasade, skupštine. Potrebno je proučiti, ne verovati nego proveriti, pogledati linkove, naći dublji smisao, imati razlog, biti otvoren za sve i svakog.

Iz obilatog programa izdvajamo: izložbu Dunje Janković, strip eksperimentatorke iz Hrvatske; izložbu Borisa Pramatarova, mlade nade bugarske scene; eksperimentalno muzičko veče ostvareno u saradnji sa beogradsko-belgijskom izdavačkom kućom No Basement Is Deep Enough; gostovanje portugalske ekipe Oficina Arara/Buraco; izložbu veterana francuske underground scene Jean Jacques-a Tachdjiana i njegove izdavačke kuće La Chienne; otvorenu radionicu video manipulacije u organizaciji Izvanrednog Boba Miloševića i uz gostovanje Line Rice i FŠK-a iz Ljubljane; radionicu pokretljivih skulptura i instalacija od metala kolektiva Karkatag i veliku pijacu stripova i umetničkih tvorevina u Inex Filmu.

Svakodnevne izložbe, radionice, dve i više, masovni koncerti, multidimenzionalne video projekcije, diskretni šarm revolucije, uvek novi autori, mladi a stari, stari autori opet mladi, zauvek mladi, zarobljeni u ovom prostoru i novom vremenu, dobu, putu u budućnost sa kartom u jednom pravcu. U suprotnom smeru, preko ulice na crveno, radnim danom do 6 ujutro.

Muzički program obuhvata pravce kao što su: prva muzika, muzička premijera, anonimni projekti poznatih autora, klasici undergrounda, paralelne frekvence, solarne projekcije u strobo ritmu, primitivni ples na obali Nila, suze iz Jordana, zvuk kosmosa.

Po običaju, festival prati obiman štampani katalog, ljubavni spomenar, sa sve četiri strane sveta, knjiga od marcipana sa mirisom bugarske ruže u kombinaciji sa rumunskim prolećem, tragovi karmina na požutelom papiru, uramljeni poljupci, teške reči ljubavnih ispovesti. Ljubav božja, ljudska, životinjska, ljubav prema ugriženoj jabuci, prva ljubav.

Raspitajte se kod zaboravljenog prijatelja, osobenog rođaka, bivšeg partnera, lika ispred samoposluge, čoveka bez kafića, žene bez šminke, deteta bez nadzora.

Kao i uvek, oduvek, kao i sve što je najlepše: mesec, sunce, voda, vazduh, znanje i neznanje, sreća i suze, kao ljubav koja nema cenu, svi programi su slobodni i besplatni, lepi i potresni.

Više informacija i kompletni program ovogodišnjeg festivala naći ćete na:

www.novodobafestival.net

i na našoj facebook stranici:
www.facebook.com/NOVODOBAFESTIVAL

2012-06-02

Treću godinu za redom, od 5. do 10. juna, u Beogradu i Pančevu se održava festival nesvrstanog stripa Novo Doba u organizaciji udruženja Turbo Comix (Turbo Strip). Program festivala koji se održava u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Kulturnom centru Rex, Kulturnom centru Grad i Inex Filmu u Beogradu, te Galeriji savremene umetnosti, Galeriji Elektrika i Domu omladine u Pančevu, donosi velike promene u kvantitetu i kompleksnosti, ali ne i u kvalitetu.

Program festivala

Po običaju, Novo Doba pruža prošireni pregled nezavisne scene, a program se sastoji od svakodnevnih izložbi, koncerata, video projekcija i radionica te time prezentuje spektar nesvrstanih autora, medija, stilova, tehnika, podžanrova, veština, lepih veština, kontrakultura, kultura i nekultura.

Povodom festivala iz štampe izlazi obiman katalog koji predstavlja antologiju radova autora iz Kine i Amerike, Grčke i Makedonije, Brazila i Portugala, Bosne i Hercegovine , Francuske i Belgije, Austrije i Nemačke, Srbije i Hrvatske, između ostalog.

Izložbena prezentacija stripa na festivalu obuhvata raspon od poštenog klasičnog pristupa preko autorskih, alternativnih i andergraund bezobrazluka, sve do eksperimentalnog stripa kroz uobičajene i nekonvencionalne, pa čak i pompezne vidove prezentacije. Događaje će pratiti i pokretna tezga s inače nedostupnom međunarodnom produkcijom raritetnih stripova, plakata, muzičkih izdanja, do-it-yourself konfekcije i sličnih artikala gde će posetioci moći da apdejtuju svoju kolekciju andergraund trofeja.

Muzički program okuplja velik broj izvođača svrstanih van glavnih tokova i dominantnih scena. Prema nepisanom pravilu Novog Doba koje nalaže da se ništa ne sme izdvojiti i da se sve da spojiti, zvučna slika festivala obuhvaća nojz, treš-hop, bas gitare, improvizaciju, teški ambijent, fleksi pank ritmove, ponovljene ritmove, melodije, harmonije, penzionerske horove, koreografije, scenografije i druge audio-vizuelne predstave.

Video i filmski program ljubiteljima kvalitetnog piksela, loše video kompresije i besmrtnog VHS-a koji s godinama postaje sve bolji, donosi niz projekcija dokumentarnih filmova, premijera stariteta, najnoviju underground produkciju, video performanse i bisere iz arhiva pomračene kolektivne svesti.

Sito štampa kao grafička tehnika par ekselans alternativne scene biće zastupljena kroz otvorene radionice, svakodnevne akcije štampanja motiva na majice i ostale odevne predmete posetilaca i izložbu nekoliko međunarodnih grafičkih kolektiva , grupa i autora.

Na javnoj tribini u KC Rexu će se predstaviti domovi kontrakulture, festivali stripa, njihovi organizatori koji će podeliti teška i bogata iskustva događaja i prostora poput Metelkove iz Ljubljane, Forte Prenestina i strip festivala Crack! iz Rima, Škvera sa Malog Lošinja i našeg Novog Doba.

Iz bogatog programa izdvajamo:

Čuvenu izdavačku kuću Fremok iz Belgije; jednog od najznačajnih autora iz francuskog kolektiva Le Dernier Cri – Lea Quievreux; izumitelja haiku stripa Mira Župu, člana kolektiva Komikaze iz Hrvatske; sultane domaćeg nojza – Klopku za pionira; eksperimentalni improvizirani grčko-američki duo Ilan Manouach i Matt Carlson; Spomenar devedesetih; Jedna žena jedan vek – poslednji film Želimilira Žilnika; video performans Nevena Korde, jednog od najznačajnih video umetnika i teoretičara u Sloveniji; srpski novi romantizam pod lupom Medijske arheologije.

Ovako bogat i kvalitetan program bez ijedne mrlje može biti samo besplatan, kao i voda, sunce, vazduh i kosmos.