2013-05-10

NOVO DOBA FESTIVAL
4. festival nesvrstanog stripa
4th festival of non-aligned comics
Belgrade & Pančevo (SR)
LJUBAV NE PRESTAJE / LOVE NEVER ENDS
28. maja – 2. juna 2013.

Od 28. maja do 2. juna u Beogradu i Pančevu održava se četvrti po redu festival nesvrstanog stripa, štampane grafike, zvuka kao muzike, video materije, veštačkog cveća i večitog proleća.

Izložbe, koncerti, radionice i ostala dešavanja odvijaće se u Beogradu u CZKD-u, Kulturnom centru Rex, Inex Filmu, Drugstore-u, Kulturnom centru Grad, te u Pančevu u Galeriji Elektrika, Istorijskom arhivu Grada Pančeva, Domu omladine Pančeva… Na ulici, u parku, mračnom sokaku… Ljubav ne prestaje… I ko zna kad – zna gde i zašto da ne, svi programi su besplatni i slobodni, kao ljubav.

I ove godine Novo Doba donosi izuzetno kompleksan program koji nije moguće predstaviti jeftinom ili skupom reklamom, bilbordom ispred ambasade, skupštine. Potrebno je proučiti, ne verovati nego proveriti, pogledati linkove, naći dublji smisao, imati razlog, biti otvoren za sve i svakog.

Iz obilatog programa izdvajamo: izložbu Dunje Janković, strip eksperimentatorke iz Hrvatske; izložbu Borisa Pramatarova, mlade nade bugarske scene; eksperimentalno muzičko veče ostvareno u saradnji sa beogradsko-belgijskom izdavačkom kućom No Basement Is Deep Enough; gostovanje portugalske ekipe Oficina Arara/Buraco; izložbu veterana francuske underground scene Jean Jacques-a Tachdjiana i njegove izdavačke kuće La Chienne; otvorenu radionicu video manipulacije u organizaciji Izvanrednog Boba Miloševića i uz gostovanje Line Rice i FŠK-a iz Ljubljane; radionicu pokretljivih skulptura i instalacija od metala kolektiva Karkatag i veliku pijacu stripova i umetničkih tvorevina u Inex Filmu.

Svakodnevne izložbe, radionice, dve i više, masovni koncerti, multidimenzionalne video projekcije, diskretni šarm revolucije, uvek novi autori, mladi a stari, stari autori opet mladi, zauvek mladi, zarobljeni u ovom prostoru i novom vremenu, dobu, putu u budućnost sa kartom u jednom pravcu. U suprotnom smeru, preko ulice na crveno, radnim danom do 6 ujutro.

Muzički program obuhvata pravce kao što su: prva muzika, muzička premijera, anonimni projekti poznatih autora, klasici undergrounda, paralelne frekvence, solarne projekcije u strobo ritmu, primitivni ples na obali Nila, suze iz Jordana, zvuk kosmosa.

Po običaju, festival prati obiman štampani katalog, ljubavni spomenar, sa sve četiri strane sveta, knjiga od marcipana sa mirisom bugarske ruže u kombinaciji sa rumunskim prolećem, tragovi karmina na požutelom papiru, uramljeni poljupci, teške reči ljubavnih ispovesti. Ljubav božja, ljudska, životinjska, ljubav prema ugriženoj jabuci, prva ljubav.

Raspitajte se kod zaboravljenog prijatelja, osobenog rođaka, bivšeg partnera, lika ispred samoposluge, čoveka bez kafića, žene bez šminke, deteta bez nadzora.

Kao i uvek, oduvek, kao i sve što je najlepše: mesec, sunce, voda, vazduh, znanje i neznanje, sreća i suze, kao ljubav koja nema cenu, svi programi su slobodni i besplatni, lepi i potresni.

Više informacija i kompletni program ovogodišnjeg festivala naći ćete na:

http://www.novodobafestival.net/novo-doba-2013

i na našoj facebook stranici:
www.facebook.com/NOVODOBAFESTIVAL